Sfida e një rrëfimtari

Sfida e një rrëfimtari

RRETH ROMANIT “KREUZTANNE” NGA FATE VELAJ BOTUAR NGA SARAS Neli Naço Romani “Kreuztanne” nga Fate Velaj erdhi si një befasi për publikun shqiptar. I njohur për aktet e tij artistike të mbështetura mbi të papriturën, i njohur kryesisht për...
Naipaul, argjentinasit, Kosova, …

Naipaul, argjentinasit, Kosova, …

Në 30-vjetorin e vdekjes të Jorge Luis Borges (1899 – 14 qershor, 1986) Në librin voluminoz “Shkrimtari dhe bota” autori V. S. Naipaul në udhëpërshkrimet e tij nëpër vende të ndryshme të botës, në pesë kontinente, ka arritur një përvojë...
Erotika në prozën e Martin Amis

Erotika në prozën e Martin Amis

Vernon, personazhi i tregimit më të njohur të Martin Amis, mban statistikat e secilës herë që ka pasur dhe do të ketë seks me gruan e tij në tregimin “Let Me Count The Times” (Më lejoni të numëroj herët). Vernon është një personazh i ndrojtur sa...
Vera Bekteshi dhe Virion Graci përballë autorëve të rinj

Vera Bekteshi dhe Virion Graci përballë autorëve të rinj

Një mbrëmje letrare kushtuar të rinjve. Revista letrare “Saras” mbledh autorët e rinj në një diskutim mbi letërsinë, në “Tulla Art Center”. “E dija që një ditë do të shkruaja”. Me këtë fjali Vera Bekteshi një...
Artin e botës e udhëheq poezia

Artin e botës e udhëheq poezia

Preç Zogaj në një rrëfim për letërsinë/ Jeta e poetit futet në një vetmi shumë më të madhe edhe pse shkrimtari është i vetmuar thuajse përherë. Por krejt ndryshe ishte. Kishte shkëmbim librash, kishte lexime poezish, kishte shkëmbim...
UNIVERSI I ARTISTIT

UNIVERSI I ARTISTIT

Në kontekstin historik, romani autobiografik, “Kreuztanne” na sjell ngjarje të së shkuarës ku mungesa e lirisë shfaqet te personazhi kryesor si një mur, kur qenia njerëzore frymonte ëndrra. Autorit i duket se i mungon liria dhe kërkon një botë...
“Kreuztane”, kur autori është vetë personazhi

“Kreuztane”, kur autori është vetë personazhi

Aleksandër Çipa I pyetur dikur për një kryevepër të menduar, por të pashkruar, shkrimtari magjik Ernesto Sabato ishte gjegjur: E kam menduar se si mund ta kisha. Nëse do të mundesha të mblidhja gjithë refleksionet filozofike për jetën dhe vdekjen...
“Kreuztanne” i Fate Velaj, një pikënisje tredimensionale

“Kreuztanne” i Fate Velaj, një pikënisje tredimensionale

Laureta Petoshati Romanin autobiografik “Kreuztanne” të Fate Velaj çdokush, ashtu si dhe unë, do ta lexonte me një frymë. Ndoshta, dikush mund të pyesë se ku qëndron e bukura nëse autori nuk ka futur në punë fantazinë për të sajuar një histori...
Jeta në kërkim të dashurive e Serena Vitales

Jeta në kërkim të dashurive e Serena Vitales

Serena Vitale/ Studiuesja dhe kritikja e njohur italiane vjen në një rrëfim për kohët e arta të letërsisë ruse, takimet me Kunderën, Moravian, apo Havelin dhe dashuritë që takoi gjatë karrierës… për t’u ndalur te Majakovski, të cilit...
Rrëfime nga zemra

Rrëfime nga zemra

Shtëpia botuese “Saras” ka nxjerrë në treg romanin autobiografik “Kreuztanne” (Udhëkryq) me autor Fate Velaj “Ditët rridhnin monotone në normalitetin e tyre dhe sa dilja nga puna, nga larg, mes pemëve shquaja Klarën...